JASMIJN DE BOEKENMAKER

Hi, ik ben Jasmijn!

Ik ben gek op boeken! Al sinds ik klein ben hou ik ontzettend van lezen, papier en letters. Ik lees álles. Mooie typografie en goede vormgeving trekken altijd mijn aandacht. Als inhoud en vorm op elkaar aansluiten en elkaar versterken klopt alles. Het voelt in balans. Zo in balans dat het heel logisch is dat een boek (of ander ontwerp) eruit ziet zoals het eruit ziet. Dat is wat ik bij elk project wil bereiken.

Na mijn studie Crossmedia Design op de AKI in Enschede ben ik een beetje per ongeluk freelancer geworden. Ik mocht bij de Volkskrant stage lopen en kon daarna blijven als freelance ontwerper en beeldbewerker. Die kans heb ik natuurlijk gegrepen, want wie wil er nou niet voor de mooiste krant van de wereld werken?!

Toch twijfelde ik of ik wel wilde ondernemen en niet liever in dienst ging werken. Daarop ben ik gaan solliciteren en werd aangenomen als grafisch ontwerper. Al snel merkte ik dat ik mijn dag zat uit te zitten, tot ik ’s avonds weer aan mijn eigen projecten kon werken. Na een aantal maanden was het wel duidelijk, mijn hart ligt bij het ondernemen. Ik kan daarom nu met volle overtuiging zeggen dat ik trots ben om voor mezelf te werken.  

Ik ben heel blij dat ik van mijn liefde voor boeken mijn werk heb kunnen maken. Ik ben afgestudeerd met een project over ‘het boek’ en heb daarna een ‘Expertclass Bookdesign’ gevolgd in Antwerpen. Toch duurde het even voor ik als ondernemer volledig voor deze passie durfde te gaan. Natuurlijk maak en ontwerp ik nog steeds ander (druk)werk, maar de focus ligt op boeken. Daarvan ga ik aan. Het zoeken naar een perfect lettertype, het creëren van balans in de opmaak van een pagina en het vormgeven van bijzondere details, waardoor de lezer verrast wordt, daar kan ik hele dagen mee vullen.

Naast projecten die ik in opdracht doe, heb ik ook mijn eigen boekenlijn. Hiervoor maak ik handgebonden notitieboekjes, schetsboeken en agenda’s. Het letterlijk maken van een boek, het voelen van het papier en het binden met naald en draad geeft mij ontspanning. Ik kan me hier helemaal in verliezen. Voor deze boekjes maak ik voor het grootste deel gebruik van restpapier en restleer. Zo geef ik deze materialen een nieuw leven in een waardevolle vorm. In notitie- en schetsboeken wordt gecreëerd, gefantaseerd en ontstaan de mooiste ideeën. Door de aandacht die in elk boekje zit, hoop ik bij te dragen aan deze beleving.